Antakya Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi'nin önceki web sitesi içeriğine buradan ulaşabilirsiniz. Okul web sitesinin yayında olduğu dönemdeki okul öğrencilerinin isteği dikkate alınarak site özgün biçimiyle yayımlanmıştır.

UYARI: Web sitesi şu an itibarıyla okulun resmi web sitesi değildir.

 

Web Sitesi Siparişi

x

"Sınava hazırlık sırasında test çözerken nelere dikkat etmelidir?"
Sevgili Öğrenciler;
Sınava hazırlık sırasında test çözerken nelere dikkat etmelisiniz? Elbette nelere dikkat edeceğimizi biliyoruz ama bir daha gözden geçirmenin kime zararı olur?
* Öncelikle bir konuyla ilgili soru çözmeye başlamadan önce o konuyu iyi öğrenmelisiniz. Sık rastlanan hatalardan biri konuyu yeteri kadar özümsemeden soru çözmeye çalışılmasıdır. Tabii bu durumun doğal sonucu da o konuyla ilgili çözülen testlerdeki yanlış sayısının fazla olmasıdır. Bu yanlışlar adayın zamanla o konudan o dersten soğumasına derse veya konuya karşı ön yargı geliştirmesine neden olmaktadır. Bu nedenle mutlaka testi çözülecek konuya adayın önceden hazırlık yapması gerekmektedir.
* Mümkün olduğunca farklı kaynaklardan yararlanılmalıdır fakat amaca yönelik olmayan kaynaklardan yararlanmak boşa zaman harcanmasına ve yanlış yönde çalışma yapılmasına yol açabilir.
* Kaynaklarda karşınıza çıkan her soruya sınavda karşınıza çıkabilir mantığıyla yaklaşmaya çalışın.
* Çözemediğiniz ya da yanlış çözdüğünüz her sorunun doğru cevabını mutlaka öğrenin gerekirse o konuyla ilgili yaptığınız çalışmayı bir kez daha tekrar edin. Yanlış işaretlenen ve boş bırakılan soruları inceleyip kontrol edin. Aynı hata ve eksiklerle sınavlara girmeye devam ederseniz aynı sonuçları almaya devam edersiniz.
* Soru kökünü ve soru paragrafını anlamadan şıkları okumaya başlamayın. Önce size verilenleri ve sizden istenenleri iyi belirleyin. Bu sizin cevabı daha kısa sürede ve daha doğru bir şekilde bulmanızı sağlayacaktır.
* Test tekniğinin bir başka önemli noktası çözdüğünüz testlerde süre tutmanız yani hızınızı ölçmenizdir.
* İnsan zihni soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız.
* Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilin sorular olarak algılanmalıdır.
* Her gün belirli miktarda soru çözün ve bu soru sayısını yavaş yavaş arttırmaya çalışın. Unutmayın OSS sınav süresi 195 dakikadır. En az 195 dakika masa başında soru çözebilecek duruma gelebilmeniz için bunun provasını yıl içinde sık sık yapmış olmanız gerekmektedir. Bütün çalışmalarınızda mümkün olduğunca her soru için bir dakikaya bağlı kalarak soru çözmeye çalışmalısınız.
* Bütün seçenekleri okumadan doğru cevabı bulduğunuzu düşünerek soruyu yanıtlamayın. Sorunun doğru cevabı okumadığınız diğer seçeneklerde olabilir. Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına geçmek sizi yanıltır. Soruda sizden ne isteniyorsa, ne eksik ne fazla isteneni düşünmelisiniz.
* Her sorunun kendine has bir mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınızla değil sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz.
* Bazı sorular size çok kolay gelir ve cevabın böyle kolay bir şık olamayacağını düşünürsünüz. Oysa bazen böyle kolay sorular sınavlarda da karşımıza çıkabilmektedir.
* Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemeyeceği sorular mutlaka çıkar.
* Yanlış çözdüğünüz sorulardan ötürü ümidinizi kaybedip karamsarlığa düşmeyin. Çünkü her yanlış çözdüğünüz soru şayet doğru çözümünü öğrenirseniz sizin için bir kazançtır.
* Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız yanlış olduğuna inandığınız şıkları hemen eleyin. Kalan şıklar üzerine düşünün.
* Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapın.
* Yeni konularla ilgili test çözerken kolaydan zora doğru bir yol izlenmelidir. Öğrenilen her konu ile ilgili yeterince soru çözülmelidir.
* Hiçbir bilginizin olmadığı soruları boş bırakma alışkanlığı kazanmalısınız.
* Sınava hazırlanırken oluşturduğunuz programa uymanız durumunda kendinize güvenmemeniz için hiçbir neden olmamalıdır. Çünkü OSS’de ölçülmeye çalışılan bilgi düzeyini en verimli şekilde yansıtabilmeniz için kendinize güven duymanız ve kendinizi rahat hissetmeniz çok önemlidir.
Yazımı Einstein’ın bir sözünü hatırlatarak bitiriyorum. “Bana bir problem ve 1 saat süre verilse bu sürenin 45 dakikasını problemi anlamaya, 10 dakikasını çözüm yolları üretmeye, 5 dakikasını çözmeye ayırırım.”
 
VERİMLİ TEST ÇÖZME TEKNİĞİ

Cevaplayamadığım soru olduğunda paniğe kapılmayacağım.”
 “Kendime güveniyorum, bu sınavı başaracağım” DEYİN…

 Test soruları zorluk düzeylerine göre 5 e ayrılır.
 Zorluk düzeyi Yüzdesi % ;Çok kolay 10 ,Kolay 20,Normal 40, Zor 20, Çok zor 10
 
 Tabloya bakıldığında, % 70 lik bir bölüm, rahatlıkla cevaplandırılabilecek sorulardan oluşmaktadır.
 Turlama Tekniğini bilen ve uygulayan öğrenci, birinci turda, her testte var olan kolay ve normal soruları çözerek soruların %70 ini yapabilme şansına sahiptir.
 Aynı test içindeki soruların zorluk düzeyleri birbirinden farklı; fakat kazandırdığı puan eşittir.
Cevabı kolayca bulunabilecek soruların öncelikle çözülerek, zaman alıcı ve zor soruların ikinci tura bırakılmasına TURLAMA TEKNİĞİ denir
Birinci turda cevaplandırılmadan ikinci tura bırakılan soruların kenarına özel işaretler (soru işareti, ünlem gibi) konulması, ikinci turda çözmeniz gereken soruları kolay bulmanızı sağlar.
Böylelikle soru arayıp, zaman kaybetmenizi önler.
 Genel ilke, en başarılı olunan bölümden başlamaktır.
 Birinci turda, kolayca çözebileceği sorularla ortalama bir puan elde etmeyi sağlarken, ikinci turda çözeceği daha zor sorularla puanını yükseltme şansına sahip olur.
 En başarılı olunan bölümden ve sorulardan başlamak, sınavın başında, her öğrencide belli bir düzeyde bulunan sınav kaygısının da kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Öğrenci başarılı olacağı sorulardan başladığında, hata yapma ihtimali azalacağından, panik ve heyecan ortadan kalkacak ve dikkatini yoğunlaştırabilecektir
 Sınavda zamanın yetmemesinin en büyük nedeni, sırayla soru çözme alışkanlığıdır.
 Turlama Tekniğinin tam tersi olan bu çözüm yolunda, öğrenci zor ve uğraştırıcı sorulara takılıp gereğinden fazla zaman yitirmektedir
 Soru başlangıçta çok karışık görünse bile o soruyu otomatik olarak atlamayın.
 Sınavdaki soruların güçlük derecelerini belirleyen içerikleridir. Uzunlukları veya karmaşık görünmeleri değil.
 Hakkında hiçbir bilginiz olmayan soruları cevaplamayın.
 Süre ayarlaması, her öğrencinin yöneldiği bölüme ve o bölümle ilgili başarı düzeyine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle testlerde her öğrenci için geçerli bir süre kalıbı göstermek yanlıştır.
 Bu konuda temel ilke, süreyi turlama tekniği doğrultusunda en verimli biçimde kullanmasıdır.
“Sınav anında sınavın sonucunu düşünmeyin”
 Sınav sırasında sizden istenen, soruları doğru çözmenizdir. Sınavın sonucunun nasıl olacağını sınavdan sonraya bırakın,
 Sınav anında “kaygının sesi olmayın”; sınav kaygısını artırıcı düşüncelere, iç seslerinize kulak vermeyin. Olumlu düşünün.
 Soru kökünü çok dikkatli okuyup, soruları tam olarak anlayın.
 Kimi soru kökleri “hangisi....değildir?” , “Hangisinde...yoktur?”, “...hangisi.....olamaz?”, “Hangisi .........gelmemelidir?” biçiminde; olumsuz olarak verilmektedir. DİKKATLİ OKUYUN.
Soruyu net olarak anlayamamışsanız, şu yolu izlemenizde yarar vardır;
Soru kökünü yeniden okuyun (Anlamlı küçük birimlere bölün, “ipucu sözcükler” arayıp onları zihninizde tanımlamaya çalışın.).
• Seçenekleri tek, tek inceleyin.
Soruyu, seçeneklerin ışığında bir daha dikkatli okuyarak doğru cevabı bulmaya çalışın.
 Sözel testlerde, bir “parça” ya da “paragraf” a bağlı soruları cevaplarken, önce soruyu, sonra “parça” yada “paragraf”ı okuyun. Doğruluğundan; İlk aşamada yapmanız gereken; Bulduğunuz cevabın yüzde yüz emin olduğunuz soruları işaretleyin.
 Matematik ve Fen soruları karmaşık gibi görülebilir. Ancak, kavramların yerli yerine konulması durumunda problem kolayca çözülebilir.
 Seçme sınavları, öğrencilerin başarı düzeylerini değil, onlar arasında bir sıralama yapmayı; en iyileri, iyilerden ayırmayı amaçlamaktadır.
Yapılan araştırmalar, ilk tahminin ikinci tahminden daha isabetli olduğunu ortaya
koymaktadır, İki şıkka indirdiğiniz bir soruyu, boş bırakmayın. Açıkça yanlış olduğunu fark etmedikçe hiçbir zaman cevabınızı değiştirmeyin.
-Deneme sınavlarına gerçek sınava girer gibi girilmelidir. Deneme sınavlarının çözümüne hangi dersten başlayacağını netleştir ve bu senin sınav sitilin olsun. Deneme sınav sonuçları gerçek sınav sonucu değildir. Deneme sınavları ile kendini geliştirmeye çalış. Deneme sınavlarının birer antrenman olduğunu da unutmamalısın.
- Test çözümlerinde zorlandığınız zaman o teste ait konuların çalışılması gerekir.
- ÖSS’de önceki yıllarda çıkmış soruları mutlaka çözmeniz gerekir