Darüşşafaka Eğitim Kurumları, babası hayatta olmayıp, ailesinin mali durumu öğrenimlerini sürdürmeye yeterli olmayan öğrencileri, ilkokul 4. sınıftan itibaren lise son sınıfa kadar yatılı olarak okutan, yabancı dille eğitim veren "Anadolu Lisesi" statüsünde bir kurumdur.
Öğrencilerin giyim, barınma, yemek, kitap sağlık, gibi tüm ihtiyaçlarının Darüşşafaka Cemiyeti tarafından karşılandığı ve her ay belli bir miktar harçlık verildiği Darüşşafaka Lisesi'nde, mezun olan öğrencilerin okulla ilişiği kesilmemekte, üniversiteyi kazanan öğrencilere burs olanakları sağlanmaktadır.
Öğrencilerinin, Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimsemiş, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını seven, Atatürk düşüncesini özümsemiş, bilimsel düşünceyi rehber edinmiş, dünyanın her yerinde başarılı olacak ve ülkesine hem yurt içinde hem yurt dışında hizmet edecek laik ve demokratik gençler olarak yetişmeleri gerektiğine inanır.
Öğrencilerini, yüksek ahlaki değerler edinmeye, beden, zihin ve duygu bakımından dengeli, hem bedensel hem ruhsal yönden sağlıklı olmak için bilgi davranış kazanmaya teşvik eder.
Öğrencilerine doğayı ve çevreyi korumaya, dünyadaki toplumları anlamaya, beşer ilişkileri daha iyi hale getirmeye ve ekolojik dengeyi korumaya yönelik sorumluluk duygusu aşılar.
Yaşları 10-18 arasında, babası ölmüş, ailesinin maddi durumu öğrenimini sürdürmesine yeterli olmayan öğrencilere, ilköğretim 4. sınıftan Lise son sınıfa kadar ücretsiz yatılı öğrenim sağlayan, ilköğretimden sonra yabancı dille eğitim veren "Anadolu Lisesi "statüsünde bir okuldur.
Türkiye'de bir hayır kurumu tarafından açılan ilk özel okul olması bakımından önem taşıyan Darüşşafaka, aynı zamanda yoksul ve kabiliyetli çocukların öğretim olanaklarını sağlaması bakımından da "Eğitimde fırsat eşitliği" ilkesinin yurdumuzda yayılması konusunda öncülük etmiştir.
Gelenekselleşen yapısını çağımıza taşımayı başararak, ülkemizde modern eğitimin öncü kuruluşları arasında yer alan Darüşşafaka, günümüzdeki modern çizgisine ulaşabilmek yolunda, 1873 yılında eğitime başlayarak, başarıya doğru ilk adımını atmıştır.
HER YIL SINAVLA ÖĞRENCİ ALINIYOR. BU YIL BAŞURULAR 29 MAYIS'TA SONA ERİYOR.
31 Mayıs'ta 20 merkezde yapılacak Darüşşafaka Eğitim Kurumları sınavı öncesinde çeşitli illerde tanıtım toplantıları yapıldı.
Darüşşafaka Eğitim Kurumları, 31 Mayıs'ta 20 il merkezinde yapılacak okula giriş sınavları öncesinde çeşitli illerde düzenlenen toplantılarla öğretmen ve velileri bilgilendirdi.
Babası hayatta olmayan başarılı çocuklara, ilköğretim 4. sınıftan lise son sınıfa kadar tam burslu, yatılı ve İngilizce eğitim imkânı sağlayan Darüşşafaka, bu yıl sınav merkezi sayısını 16'dan 20'ye çıkardı. Darüşşafaka sınavları, 31 Mayıs'ta İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Ağrı, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'da yapılacak.
Darüşşafaka yetkilileri, 31 Mayıs'ta ülke çapında toplam 20 merkezde yapılacak Darüşşafaka sınavlarıyla ilgili olarak, ülke genelinde öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik bilgilendirme toplantıları da düzenledi. 14 Mayıs 2009 tarihine kadar süren ve valiler, il milli eğitim müdürleri, okul müdürleri, müdür yardımcıları, 3. sınıf öğretmenleri, aday veliler ve öğrencilerin katıldığı Sınav Tanıtım Toplantıları'nda, Darüşşafaka Eğitim Kurumları hakkında bilgi verilerek katılımcıların soruları yanıtlandı.
SINAVA BAŞVURU KOŞULLARI
Son başvuru tarihi 29 Mayıs 2009 olan Darüşşafaka sınavına;
1999 yılında ya da daha sonraki tarihlerde doğmuş,
2008 - 2009 öğretim yılında 3. sınıf öğrencisi olan,
Sağlık ve diğer yönlerden yatılı okulda öğrenim görmesinde sakınca bulunmayan,
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı
öğrenciler başvurabiliyor. Sınavlarla ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.darussafaka.org/ adresinden ulaşılabiliyor.
İŞ BANKASI "81 İLDEN 81 ÖĞRENCİ"Yİ DAHA DARÜŞŞAFAKALI YAPIYOR
Türkiye İş Bankası'nın geçtiğimiz yıl Darüşşafaka Cemiyeti işbirliği ile başlattığı "81 İlden 81 Öğrenci" projesi, bu yıl ikinci yaşına giriyor.
İş Bankası her yıl 81 Darüşşafaka öğrencisinin tüm eğitim giderlerini üstleniyor
Türkiye İş Bankası'nın, ülkemizin en köklü sivil toplum kuruluşları arasında yer alan Darüşşafaka Eğitim Kurumları ile 2008 -2009 eğitim-öğretim yılında başlattığı "81 İlden 81 Öğrenci" projesi kapsamında, Banka bu yıl 81 öğrencinin daha eğitim giderlerini üstlenecek.
"81 İlde 81 Öğrenci" projesiyle her yıl Darüşşafaka sınavlarını kazanan il birincisi 81 öğrencinin tüm eğitim giderleri, üniversite hayatlarının sonuna kadar İş Bankası tarafından karşılanıyor. Projeyle burs verilen ilk 81 öğrencinin üniversiteden mezun olacakları 14. yıla gelindiğinde toplam 1134 öğrencinin eğitim giderlerinin banka tarafından karşılanmış olacağı öngörülüyor.
İŞ BANKASI İLE DARÜŞŞAFAKA İŞBİRLİĞİ ESKİLERE DAYANIYOR
İş Bankası'nın Darüşşafaka ile işbirliğinin kökleri çok eskilere dayanıyor. 1939'daki Erzincan depremi sonrasında İş Bankası, 83 depremzede çocuğun Darüşşafaka'daki eğitim giderlerini üstlenmiş, eğitim gören öğrencilerin bazıları daha sonra İş Bankası'nda görev almıştı.
Darüşşafaka 146 yıldır başarılı ve maddi koşulları kısıtlı öğrencilerin yanında
Halk çocuklarının eğitim ve öğretimine destek olmak üzere 1863'te kurulan "Darüşşafaka Cemiyeti", Türkiye'nin en köklü sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyor. Darüşşafaka, kurulduğu günden bu yana, eğitimde fırsat eşitliği misyonuyla ailelerin maddi olanaksızlıkları nedeniyle iyi eğitim fırsatı bulamayan ve babası hayatta olmayan öğrencilere tam burslu ve yatılı eğitim veriyor. Öğrencilerine eğitim gördükleri süre içinde her türlü yardımı yapan kurum, üniversiteyi kazanan öğrencileriyle de ilişkisini kesmiyor ve onlara burs olanakları sunuyor. Kurumun tüm masrafları Darüşşafaka Cemiyeti'ne yapılan bağışlarla karşılanıyor.
DARRÜŞAFAKALI OLMANIN AVANTAJLARI
* Darüşşafaka'da her 6 öğrenciye 1 bilgisayar düşüyor
* 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Darüşşafaka'da toplam 814 öğrenci eğitim alıyor.
* Anadolu Lisesi statüsündeki okulda eğitim Türkçe'nin yanı sıra İngilizce veriliyor.
* Öğrencilerin yüzde 40'ı kız, yüzde 60'ı erkek öğrencilerden oluşuyor.
* Kurumda bu yıl itibarıyla 304 kız, 510 erkek olmak üzere toplam 814 öğrenci eğitim görüyor.
* Bu öğrencilerin yüzde 53'ü İstanbul, yüzde 47'si Anadolu'dan geliyor.
* Sınıflar en fazla 24 öğrenciden oluşuyor.
* Her öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ortalama 7,5.
* Her 6 öğrenciye 1 bilgisayar düşüyor.
* Tüm öğrenciler bir enstrüman çalıyor ve bir spor dalı ile ilgileniyor.