Anayasa Mahkemesi, tedavi giderine sınır getiren yasa maddesini iptal etti
Anayasa Mahkemesi, tedavi giderine sınır getiren yasa maddesini iptal etti. Kararın gerekçesi Resmi Gazete’de yayınlanana kadar yeni düzenleme yapılmazsa vatandaş katkı payından kurtulmuş olacak.
Anayasa Mahkemesi, tedavi giderlerine sınırlama getiren yasa maddesini Anayasa’nın sosyal devlet ilkesini gerekçe göstererek iptal etti. Anayasa Mahkemesi kararının Resmi Gazete’de yayımlanması sonrası eğer en yakın zamanda yasal düzenleme yapılmazsa, şu an uygulanan sınırlamaların yasal bir dayanağı kalmayacağı için hukuki boşluktan doğan birçok sorun yaşanacak. Karar, diyaliz, gözlük camı, diş tedavisi, protez olmak üzere devlet tarafından verilen birçok hizmetteki parasal sınırlamaları kaldırıyor. Örneğin devlet, protez dişte 150 TL, gözlük camında ise 40 TL’lik kısmı karşılıyor. İptal kararının gerekçesinin Resmi Gazete’de yayınlanması sonrasında bu tür hizmetlerde vatandaş katkı payından kurtulacak.
SINIR TEBLİĞLERLE GELDİ
Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, iptal edilen yasa maddesi uyarınca bugüne kadar Bütçe Uygulama Talimatı çerçevesinde ‘Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’ yayınlıyordu. Bütçe Uygulama Talimatı ile tedavi giderlerinin sınırları ile ilaç ve tıbbi malzemelerin temin ve kullanma esaslarını belirleniyordu. Son yıllarda bireysel başvurular üzerine Bütçe Uygulama Talimatı ile ilgili de idari mahkemeler ve Danıştay sosyal devlet ilkesi ve uluslar arası sözleşmeleri gerekçe göstererek iptal kararları veriyordu. Ancak 2006 yılında Bütçe Uygulama Talimatı’na dayanak teşkil eden yasa hükmü için Danıştay, Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. Danıştay da bu başvuru sonrası ilgili yasa maddesi için iptal kararı verdi.
İPTAL EDİLEN MADDE SINIR GETİRİYORDU
Anayasa Mahkemesi’nin Danıştay ve Aydın Bölge İdare Mahkemesi’nin başvurusu üzerine iptal ettiği 5234 Sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 1. maddesinin (f) bendi şöyle: ‘Tedavi kurum ve kuruluşlarında yapılan tedavilere (diş tedavileri dahil) ilişkin ücretlerle sağlık kurumlarınca verilen raporlar üzerine kullanılması gerekli görülen ortez, protez ve diğer iyileştirme araç bedellerinin kurumlarınca ödenecek kısmı ve buna ilişkin esas ve usuller Sağlık Bakanlığı’nın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı’nca tespit edilir.